Preventie

Een goede gezondheid met een gezond gebit willen we allemaal. Preventie speelt daarin een belangrijke rol. Door problemen op tijd te zien, kan er actie worden ondernomen. Oftewel voorkomen is beter dan genezen. Voor iedere leeftijd en voor ieder persoon kan preventie iets anders betekenen.

Van eerste tand tot pubertijd

Zo vragen we om baby’s, vanaf de doorkomst van de eerste tand, mee te nemen naar de tandarts. Dan kan het risico op gaatjes worden ingeschat, maar wordt er ook gekeken naar duimen, spenen en andere mondgewoontes. De meeste kinderen beginnen met het wisselen de melktandjes als ze zes jaar oud zijn. We kijken dan of de nieuwe tanden goed doorkomen en of er misschien een beugel nodig is. Daarnaast leren we kinderen graag hoe zij het beste zelf hun tanden kunnen poetsen.

Op de (middelbare) school ontstaat soms tanderosie door meer gebruik van frisdrank en/of andere zure voedingsmiddelen. Maar ook roken, persoonlijke hygiene, sociale interactie en uiterlijke verzorging zijn belangrijke thema’s voor pubers. De tandarts kan hier een grote rol spelen door hen bewust te maken hoe het werkt zodat zij de keuze hebben of ze iets willen veranderen. Tenslotte willen we allemaal een frisse mond en een stralende glimlach.

Opletten bij zwangerschap

Bij zwangerschap zijn we extra alert op de mondgezondheid, want die is van invloed op de baby in uw buik. Contact en samenwerking met de verloskundige en huisarts is daarom belangrijk, want wanneer we problemen op tijd zien, kunnen we het beste helpen.

Medicijngebruik we vragen ernaar

Wij willen u goed informeren welke reacties medicijnen kunnen hebben op de mondgezondheid. Daarom vragen wij altijd naar uw algemene gezondheid en of u medicijnen gebruikt. Maar ook voeding, roken, alcohol, (party) drugs en stress kunnen extra risico’s met zich mee brengen. Hierover vertellen we graag en we begeleiden we u daar waar het nodig is.

Gezond ouder worden

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat een gezonde mond belangrijk is. Het is een indicatie van uw gezondheid, zeker ook bij het ouder worden. Zo kan het verlies van tanden en kiezen een signaal zijn van versnelde veroudering. Daarom letten we extra goed op voldoende kauwvermogen en op een droge mond. Wanneer worteloppervlakken bloot komen te liggen kunnen er gemakkelijker gaatjes ontstaan, ook dat houden we goed in de gaten.

De ervaring leert dat prothesedragers, oftewel mensen met een kunstgebit, eigenlijk te weinig op controle komen. Wij nodigen hen uit om toch jaarlijks langs te komen zodat de tandarts goed kan letten op signalen van slijmvlies afwijkingen en kan helpen of adviseren bij ongemakken. U leest hier ook alles over op de website: alles over het gebit.

Prettige ervaring door preventie

Alles draait bij Mondzorg Kerckebosch om een prettige ervaring en een gezonde mond. Hopelijk begrijpt u waarom preventie voor ons zo belangrijk is en waarom wij hier breed op inzetten in onze tandarts praktijk in Zeist.